Diejenigen, die die Vergangenheit vergessen, sind dazu verdammt, diese zu wiederholen (G. Santayana, 1863-1952)
HOME
VORSTELLUNG
Die bisherigen Ausgaben
Eintragungen BDI
Fotogalerie
REDAKTION
Das Redaktionskomitee
Das Wiessenschaft Komitee
Kontakt
Publizierungsbedingungen
Verfassung der Beiträge
Rezensierung der Beträge
Themennvorschläge
HISTORICA JAHRBUCH
Achiv des Jahrbuches
Erweiterte Suche
HISTORICA BEILAGE
Beilage-Archiv
Geschichtinstitut "G.BARITIU"

HISTORICA BEILAGE



online ISSN 2344-2107
ISSN-L 1584-4390


Editor: Iosif Marin Balog

Nota editorului

Necesitatea publicarii unui supliment al Anuarului Institutului de Istorie "George Bariţiu" din Cluj-Napoca series Historica 2013 s-a impus din mai multe motive: numarul foarte mare de studii si articole primite la redacţie pentru întocmirea numarului pe 2013 al variantei clasice tiparite a pus colegiul de redacţie si comitetul stiinţific în situaţia de a realiza o selecţie drastica a materialelor pentru a se încadra în numarul maxim de pagini al revistei (470) stabilit de Editura Academiei Române. Desigur, în conformitate cu standardele revistei, colegiul de redacţie a apelat si la evaluatori stiinţifici pentru fiecare dintre textele trimise spre publicare în baza sistemului de peer-review. În urma acestor proceduri, fisele de evaluare întocmite au relevant standarde stiinţifice corespunzatoare pentru cea mai mare parte din materialele recenzate. Constrângerea impusa de numarul de pagini prestabilit pentru numarul pe 2013 în varianta tiparita a determinat în primul rând selectarea studiilor cu o extensiune considerata optima conform standardelor revistei (10-15 pagini), urmând ca pentru celelalte sa existe fie posibilitatea reportarii lor pentru numerele viitoare, fie reducerea lor la numarul de pagini stabilit de colegiul de redacţie al revistei. Ambele variante ar fi constituit dezavantaje pentru autorii studiilor în cauza.
S-a plecat apoi de la premisa ca recomandarea de a se restrânge numarul de pagini ar fi în detrimentul calitaţii si relevanţei stiinţifice a textelor, deoarece fiecare autor si-a stabilit dinainte o viziune asupra extensiunii textului, astfel încât sa-si atinga scopul stiinţific propus.
Ca urmare, am respectat opţiunea fiecarui autor cu privire la dimensiunea propriului text si am optat pentru întocmirea acestui numar ca Supliment în varianta electronica on-line cu ISSN separat, accesibil full-text de pe pagina web a Anuarului Institutului de Istorie "George Bariţiu".
Consideram ca astfel prin demersul de faţa reusim sa punem în circuitul stiinţific producţii de certa valoare, venite atât din partea autorilor - tineri doctoranzi pe cale de consacrare si validare stiinţifica, cât si din partea unor reputaţi istorici bine cunoscuţi deja în mediile stiinţifice naţionale si europene. Multe dintre studii reprezinta rezultate ale unor proiecte de cercetare, fapt relevat prin acknowledgement-ul plasat pe prima pagina a fiecarui material.
Nu în ultimul rând, trebuie subliniat si faptul ca întregul numar al revistei aparut sub forma de Supliment va fi indexat conform standardelor cerute, în prestigioasele baze de date CEEOL si EBSCO, asigurându-se astfel circulaţia si relevanţa la nivel internaţional a acestor producţii stiinţifice.
Mulţumim pe aceasta cale tuturor celor care au contribuit cu produsele lor stiinţifice la Anuar, ne bucuram de faptul ca prin acreditarea revistei conform standardelor CNCS si prin includerea în bazele de date internaţionale, am creat un produs "atractiv", o platforma de publicare a rezultatelor stiinţifice vizibila si relevanta; îi asiguram pe toţi colaboratorii nostri prezenţi si viitori de toata disponibilitatea noastra si de intenţia îmbunataţirii permanente a standardelor publicaţiei, atât în variantaa sa clasica, cât si cea electronica.


Arhiva SUPLIMENTULUI